باند, مطالب بلاگ

کامپوننت چیست و چه فرقی با باند دارد؟ راهنمای خرید و نصب

component
()

کامپوننت چیست؟

کامپوننت در سیستم صوتی خودرو، همان بلندگوی پسیو است که اجزاء آن از هم جدا شده و به صورت جداگانه در جای خود قرار گرفته ‌اند. کامپوننت ‌ها یکی از بهترین گزینه‌ ها برای بهبود کیفیت صدای سیستم صوتی خودرو هستند.

این محصولات صدایی با کیفیت و شفاف ‌تر تولید می ‌کنند و قابلیت تنظیم بهتری دارند. البته قیمت کامپوننت‌ ها نسبت به بلندگو های معمولی و کواکسیال بالاتر است و به آمپلی فایر ماشین نیز نیاز دارند.

What is component

تفاوت کامپوننت با بلندگو چیست؟

  • بلندگو های معمولی از اجزای مختلفی مانند تیوتر، میدرنج و ووفر تشکیل شده ‌اند که در یک محفظه قرار گرفته ‌و به صورت یک مجموعه در آمده اند. کامپوننت ‌ها نیز از همان اجزا به اضافه کراس اور بلندگو تشکیل شده اند، اما هر یک از این اجزا در محفظه جداگانه ‌ای قرار گرفته‌ اند.
  • در بلندگو های معمولی، تیوتر، میدرنج و ووفر به صورت یکپارچه عمل می ‌کنند و فرکانس‌های صوتی را به صورت یکجا تولید می ‌کنند. در کامپوننت‌ ها، کراس اوور وظیفه‌ ی تفکیک فرکانس‌های صوتی و ارسال آن‌ ها به تیوتر و ووفر را بر عهده دارد.

درباره آمپلی فایر بیشتر بخوانبد: از کدام اینپوت آمپلی فایر استفاده کنیم؟

The difference between the component and the speaker

  • کامپوننت‌ ها به دلیل جدا بودن اجزای خود، صدایی با کیفیت و شفاف ‌تر تولید می‌ کنند.
  • کامپوننت‌ ها توان خروجی بالاتری دارند.
  • کامپوننت‌ ها به دلیل جدا بودن اجزای خود، قابلیت تنظیم بهتری دارند.
  • جدا بودن اجزاء کامپوننت باعث می ‌شود که هوای گرم تولید شده توسط تیوتر ماشین، از طریق منافذ موجود در محفظه به بیرون هدایت شود و تیوتر بتواند به راحتی و سریع تر خنک شود. (هد سینگ یک ماده مشبک از جنس آلومینیوم است که در پشت تیوتر قرار می‌ گیرد. هد سینگ به عنوان یک رادیاتور عمل می‌ کند و باعث می ‌شود که گرمای تولید شده توسط تیوتر به سرعت به محیط منتقل شود.)
  • جدا بودن اجزاء کامپوننت باعث می ‌شود که بتوان از داس کپ برای جلوگیری از ورود آشغال و براده به درون کویل استفاده کرد. این امر به افزایش طول عمر اسپیکر ماشین کمک می‌ کند.
  • در کامپوننت‌ های 3way، امکان ساخت میدرنج ماشین های بزرگ تر که کیفیت صدای بهتری دارند، وجود دارد.

کامپوننت‌ ها از سه جزء اصلی تشکیل شده‌ اند

  • تیوتر: تیوتر وظیفه ‌ی پخش فرکانس‌های بالا را بر عهده دارد. فرکانس‌های بالا مانند صدای انسان، صدای سازهای موسیقی و صدای حیوانات.

car tutorial

  • ووفر: ووفر وظیفه‌ ی پخش فرکانس‌های پایین را بر عهده دارد. فرکانس‌های پایین مانند صدای بم و صدای بیس.

درباره ساب ووفر بیشتر بخوانید: نحوه صحیح اهم بندی ساب ووفر

Subwoofer speakers

  • کراس اوور: کراس اوور وظیفه ‌ی تفکیک فرکانس‌های صوتی و ارسال آن ‌ها به تیوتر و ووفر را بر عهده دارد.

Speaker crossover

کراس اور کامپوننت چیست؟

کراس اور (Crossover) وظیفه جداسازی فرکانس‌های مختلف و ارسال آن‌ ها به اجزای مناسب را بر عهده دارد. کراس اوور ها معمولا به صورت مدار الکترونیکی ساخته می ‌شوند و در داخل کامپوننت قرار می ‌گیرند.

در سیستم های صوتی، کراس اور برای جداسازی فرکانس های زیر (ساب ووفر)، میانی (میدرنج)، و بالا (توییتر) استفاده می شود. این کار باعث می شود که هر بلندگو صدای فرکانس های مربوط به خود را تولید کند و کیفیت صدای بهتری ایجاد شود.

What is a speaker crossover

انواع کراس اور

کراس اور ها را میتوان به دو دسته کلی تقسیم کرد:

  • کراس اور پسیو: این نوع کراس اور از مدارهای الکترونیکی ساده ای برای جداسازی فرکانس ها استفاده می کند. کراس اور های پسیو ارزان تر هستند، اما کیفیت صدای آنها نیز کم تر است.
  • کراس اور فعال: این نوع کراس اور از مدارهای الکترونیکی پیچیده تری برای جداسازی فرکانس ها استفاده می کند و کیفیت صدای بهتری نسبت به کراس اور های پسیو دارند، اما گران تر و پیچیده تر هستند.

3 حالت تنظیم کراس اور

  1. حالت اول (صفر db): در این حالت، کراس اوور هیچ فرکانسی را فیلتر نمی ‌کند و سیگنال صوتی را بدون تغییر به تیوتر و ووفر ارسال می‌ کند. این حالت همان حالت گذر (Pass Through) است.
  2. حالت دوم (منفی db3): این حالت برای ایجاد صدایی با تعادل بهتر استفاده می ‌شود. به عنوان مثال، می‌ توان فرکانس‌های پایین را به میزان 3 دسی ‌بل کاهش داد تا صدای بم و بیس کم تر شنیده شود.
  3. حالت سوم (مثبت db3): این حالت برای ایجاد صدایی با کیفیت و شفاف‌ تر استفاده می ‌شود. به عنوان مثال، می‌ توان فرکانس 2 کیلوهرتز را به میزان 3 دسی ‌بل افزایش داد تا صدای تیوتر واضح ‌تر شنیده شود.

درباره کراس اور بیشتر بخوانید: کراس اور Crossover سیستم صوتی چیست؟

میدرنج در کامپوننت چیست؟

Midrange speaker

میدرنج، بلندگویی است که مسئول پخش فرکانس ‌های میانی است. فرکانس‌ های میانی، محدوده ‌ای از 500 تا 4000 هرتز را شامل می‌ شوند. این محدوده‌ ی فرکانسی، برای پخش صدای انسان، سازهای موسیقی و سایر صداهای معمولی ضروری است. میدرنج‌ ها، از اعوجاج فرکانس‌های میانی جلوگیری می ‌کنند و باعث می شوند صدا شفاف تر شود.

تفاوت میدرنج و کامپوننت

در واقع این دو را نباید با هم اشتباه بگیرید و مقایسه کنید. میدرنج، تنها مسئول پخش فرکانس‌های میانی است. کامپوننت، مسئول پخش فرکانس‌ های پایین، میانی و بالا است. به علاوه، کامپوننت ها صدایی تفکیک شده تر تولید می کنند. همچنین، برای راه ‌اندازی کامپوننت‌ ها، نیاز به آمپلی ‌فایر است و نصب آن ها مشکل تر است.

بیشتر بخوانید: مقایسه میدرنج و کامپوننت، کدام را بخریم؟

Comparison of component and midrange 1

نصب کامپوننت ها

یکی از مزایای کامپوننت ‌ها در هنگام نصب، امکان تنظیم محل تویتر است. جای تویتر را با توجه به موقعیت راننده و سرنشینان ماشین می‌ توان تغییر داد. با این کار بهترین حالت صدا ایجاد می شود، و باعث می شود صدای خروجی، شفافیت بیشتری داشته باشد و گوش انسان آن را بهتر بشنود

وجود خازن ‌های مخصوص در کراس ‌اور کامپوننت‌، شدت جریان در کراس ‌اور ها را کنترل می‌ کند و از آسیب دیدن قطعات کامپوننت‌ جلوگیری می‌ کند. در اکثر کامپوننت ‌ها، قاب‌ هایی برای نصب تویتر وجود دارد. این قاب ‌ها، امکان نصب تویتر در زوایای مختلف را فراهم می ‌کنند، و باعث رسیدن به صدایی بهتر می شود.

البته این نکته را در نظر بگیرید که برای راه ‌اندازی و نصب کامپوننت ‌ها به آمپلی ‌فایر نیاز است. در حالی که بلندگو های معمولی را می‌ توان بدون آمپلی ‌فایر نیز راه ‌اندازی کرد. به علاوه برای نصب کامپوننت‌ ها به نصاب حرفه ای نیاز است.

درباره سیستم ماشین بیشتر بخوانید: علت استفاده از خازن در سیستم صوتی

Component installation

راهنمای خرید بهترین کامپوننت بازار

در انتخاب بهترین کامپوننت کیفیتی برای خودرو، باید به عوامل مختلفی از جمله برند، کیفیت ساخت، متریال، قیمت، توان خروجی، حساسیت، فرکانس پاسخگویی و اندازه توجه کرد.

کامپوننت‌ های 2way میدرنج ندارند، و نسبت به کامپوننت ‌های 3way و 4way قیمت کم تری دارند و برای افرادی که به دنبال یک سیستم صوتی ساده و با کیفیت هستند، گزینه مناسبی هستند.

کامپوننت‌ های 3way از یک ووفر، یک میدرنج و یک توییتر تشکیل شده اند. کامپوننت های 4way از یک ووفر، دو میدرنج و یک توییتر تشکیل شده‌ اند و کیفیت کامل تری دارند. برند های JBL، Infinity، Pioneer، JVC و Hertz را می توان به عنوان بهترین برند های کامپوننت نام برد.

به این محتوا امتیاز بده

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *